Cronica Ursul

Postat de D3mo la 07.05.2011 - 19:37:06 ( Vizualizari : 1081 )

Trimite pe : Yahoo Facebook


Dan Chisu plimba din 6 mai Ursul prin cinematografele romanesti, cu surle si trambite, promitand spectatorilor comedia anului.

Romania anilor '90. Noul director al Circului de Stat (jucat de Serban Pavlu) incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei prin vanzarea singurului urs – batran si pe moarte - unui vanator german. Artistii circului se impotrivesc si il urmaresc pe director, care fura ursul, pana in locul unde urmeaza sa aiba loc tranzactia. Urmarirea decurge liniar, fara twist-uri, din fericire intr-o defilare comica, dar cu multe locuri comune (ca sa nu spun clisee), gen nunta tiganeasca intalnita in drum, si un deznodamant care face din film doar un road movie formal, pentru ca la final niciun personaj nu se schimba radical. Finalul are, totusi, o surpriza, fiindca tocmai un personaj pe care-l credeai de umplutura pune in pericol viata bietului urs (caruia toti ii spun Mosu'si Ursu', desi e ursoaica).

Dan Chisu pune in film toate ingredientele necesare crearii atmosferei anilor '90 - se intrerupe curentul, saracia e crunta (nu se dau salariile), apare laitmotivul strainului "cu bani", pe care romanii "destepti", dar saraci lipiti vor sa-l stoarca, "ajutoarele" umanitare (imediat dupa '90 veneau ajutoare, de care se "lipeau" diversi), citatele ceausiste puse ca eticheta (discursul directorului de circ e rasplatit cu un "Partidul, Ceausescu, Romania" de catre magicianul circului, Marcelino, jucat de Claudiu Bleont), "masinile straine" - aduse din occident, cumparate second hand cu marci (printre altii de personajul lui Gabriel Spahiu, in film clovnul Ciacanica, scaparea - la nervi - a apelativului "tovarasa" (de catre Stoian, adjunctul de la circ, jucat de Cosmin Selesi), citatele politice ale vremii ("jos Ceausescu" pe pereti, dar si "m**e Iliescu"). Chisu condimenteaza universul astfel creat cu gaguri, multe dintre ele fumate, cu personaje colorate, mizeaza mult pe muzica, dar aceasta te apropie de lumea lui Kusturica (doar e semnata de Goren Bregovic), si pune personaj principal un urs, de care ti-e mai mare dragul, mai ales ca merge pe motocicleta. Replicile scrise de Chisu, insa, sigur au dat mai bine pe hartie decat dau auzite din gura personajelor. Si motorul prin care se declanseaza cautarea ursului scartaie, in sensul ca toti din circ prefera sa ramana fara salarii decat sa vanda pe 50.000 de marci ursul.

Mihai Constantin, in costum de Elvis, este dresorul ursului, care se tot tachineaza cu Cecilia (Magda Catone), asistenta magicianului, pentru ca din tinerete si pana acum ea a tot oscilat intre el si Marcelino. Mihai Constantin are cel mai emotionant si emotionat pasaj la final, cand lacrimam alaturi de el, Bleont este exact atat de teatral pe cat i-o cere personajul sau, Marcelino, iar Magda Catone e perfect distribuita in rol de artista, dar nu are pasaje in care exceleaza. Nicodim Ungureanu, pe post de sofer de taxi Getaxa, compune un personaj cu aparenta tanta, dar gata sa-si usuce clientii de ultimul banut, Selesi - de asemenea - are momente foarte bune.

Cu totul, filmul te va amuza, e un iures de culoare, personaje, costume, gaguri care te vor urni din loc, pe urmele ursului de circ.Taguri

urs , circ , romanesc , saracie ,

Comentarii

Spune-ti parerea despre
Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Login

Sponsored Links

Statistici:Linkuri Sponsorizate:
Copyright © www.ro-online.ro - Romania-Online . All Rights Reserved.
play online games | Online Games | play mini games | stiri mondene | Online Games