2011, pe romaneste

![]() ![]() |

Anul acesta ar putea da startul unei specializari a genurilor pe perioade: primele luni ale anului ar putea fi dominate de filme de public, in timp ce toamna s-ar putea lansa pe ecrane filmele de festival, intoarse in tara cu premii castigate in toata lumea.
Nasa
Startul in 2011 il da Nasa, o productie MediaPro Pictures cu premiera programata pentru 18 februarie. Ca si mega-succesul bulgar Mission London, care descrie coloratele aventuri ale si mai coloratului personal al ambasadei bulgare la Londra, si Nasa apeleaza la mixul de culturi pentru a fi pe placul romanilor. Eroina este Jennifer (Whitney Anderson, foto), o americanca frumoasa stabilita in Romania. Viata ei linistita alaturi de sotul Radu, un respectat finantist roman, si fiul David se duce pe apa sambetei cand in timpul unui botez la care participa in calitate de nasa, politia il aresteaza pe Radu. Motivul? Acesta ar fi ajutat un temut mafiot local sa spele bani. Scenaristul Tudor Voican si regizorul Virgil Nicolaescu o vor face pe Jennifer sa cerceteze pe cont propriu lumea interlopa din Bucuresti pentru a descoperi misterul din spatele arestarii.

Buna, ce faci?
Un personaj strain are si Buna, ce faci? (foto), dar comedia romantica a lui Alexandru Maftei e mult mai bine ancorata in realitatea romaneasca de zi cu zi. Cu o premiera cel mai probabil programata pentru 4 martie, Buna, ce faci? ar putea atrage romanii cu mic cu mare in cinematografe pentru a vedea unul din rarele filme de public de la noi, mai ales ca premiera are carlige pentru ambele sexe si toate grupele de varsta. In vizor sunt Gabriel si Gabriela care, dupa 20 de ani de casnicie fericita, nu mai simt nici o atractie unul fata de celalalt si cauta iubirea pe internet. Doar ca nu prea te pui cu destinul, asa ca de surprize vom avea parte si noi si ei.
Aurora
11 martie vine cu Aurora. Una dintre datoriile lui 2010, cel de-al treilea film al lui Cristi Puiu a debutat international anul trecut in mai, la Cannes, si a preferat sa astepte trei anotimpuri pentru o lansare in tara de bastina. Cristi Puiu scrie, regizeaza si joaca rolul principal intr-una din cel mai greu incadrabile productii romanesti ale ultimelor decenii. In vizor este Viorel, un cvadragenar recent divortat al carui periplu printr-un Bucuresti sumbru este punctat de activitati misterioase. Bineinteles, totul capata sens la un moment dat. Poate ca ar trebui sa ne crezi pe cuvant ca nu trebuie sa te lasi speriat de durata de trei ore si ca Aurora este acel gen de film in stare sa lase urme de care devii constient chiar si la cateva luni de la vizionare.

Periferic
Lansat la Locarno si multi-premiat la Salonic, Periferic va astepta luna aprilie pentru o lansare in cinematografele din tara. Debutul in lungmetraj al lui Bogdan George Apetrei reprezinta o premiera: in rolul principal avem o antieroina, pe Matilda, interpretata de Ana Ularu. Eliberata din inchisoare pentru 24 ore pentru a asista la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Pana la sfarsitul zilei, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit si, mai ales, copilul lasat in urma. Laudat pentru intensitate si sinceritate, Periferic are toate sansele sa-ti ramana in chiar centrul memoriei dupa vizionare.

Principii de viata
Si el terminat anul trecut, Principii de viata este al doilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, dupa ce debutul sau, Portretul luptatorului la tinerete, s-a lansat in cinematografe in noiembrie. Principii de viata ii ofera apreciatului actor Vlad Ivanov, cunoscut din 4 luni, 3 saptamani si 2 zile si Politist, adjectiv sansa unui rol principal. Actorul este Emilian Velicanu, un cvadragenar cu o viata aparent perfecta care descopera niscaiva crapaturi in existenta-i ireprosabila. Scenariul filmului este scris de Alex Baciu si Razvan Radulescu, doua treimi din trio-ul de succes din spatele titlurilor Marti, dupa Craciun, Boogie si Hirtia va fi albastra.

Loverboy
Cel mai de succes cuplu al anului 2010, Ada Condeescu si George Pistereanu, se reintoarce pe ecrane in 2011 in Loverboy, revenirea la regie a lui Catalin Mitulescu. Starul noului film este, fara indoiala, Pistereanu, in rolul unui tanar proxenet care face tinere fete din satele din jurul Constantei sa se indragosteasca de el, pentru a le convinge apoi sa se prostitueze. Ceva ne spune ca personajul jucat de Ada Condeescu o sa puna ceva bete in roatele sistemului bine uns al antieroului si ca cei doi actori vor fi la fel de convingatori ca in Eu cand vreau sa fluier, fluier, cel mai popular film romanesc (din punctul de vedere al incasarilor) al lui 2010.
Din dragoste cu cele mai bune intentii
Probabil cel mai solicitant rol principal al anului il vom regasi in Din dragoste cu cele mai bune intentii, cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Bogdan Dumitrache, cunoscut din rolul lui Leu din Portretul luptatorului la tinerete, a primit complicata partitura a lui Alex, un tanar care are multe de suferit cand mama lui sufera un atac cerebral. Sitaru recurge la tehnica de filmare din Pescuit sportiv, cea a unghiurilor subiective (personajele privesc direct in camera), doar ca va folosi numai unghiurile personajelor secundare, ceea ce inseamna ca Bogdan Dumitrache va fi prezent in absolut toate scenele filmului. Filmarile s-au terminat, dar producatorul HiFilm nu a anuntat inca o data de premiera, aceasta avand cel mai probabil loc in toamna.
Ceva bun de la viata
O revenire cu potential este cea a lui Dan Pita cu productia Ceva bun de la viata. Premiera ar putea avea loc pe 10 iunie, dar data are mari sanse sa fie schimbata, in functie de posibilele participari ale filmului la festivaluri. Cu actori necunoscuti in rolurile principale, Claudiu Ulici si Dragos Dumitru, Ceva bun de la viata ne poarta in strafundurile pamantului: aflam povestea lui Claudiu si Ginel, doi tineri de varsta majoratului, buni prieteni uniti de o copilarie petrecuta intr-un orfelinat, care se angajeaza intr-o mina de pe Valea Jiului cand ies din grija statului. Deocamdata nu exista foarte multe detalii despre provocarile scoase de regizor in fata personajelor, dar cu siguranta in curand vom afla mai multe.
Undeva la Palilula
Undeva la Palilula ar putea fi una dintre revelatiile anului. Respectatul regizor de teatru Silviu Purcarete isi incearca mana in spatele aparatului de filmat cu aceasta drama fantastica despre un absolvent de medicina repartizat la spitalul din Palilula, un oras fictiv ai carui locuitori traiesc intr-o lume a lor, ritmata de betii, petreceri si orgii. Departe de trendul minimalist, Undeva la Palilula aduce din bogata experienta de teatru a regizorului decoruri elaborate, avand sanse sa impresioneze candva in timpul acestui an cu o viziune cu totul noua in cinematografia romaneasca. Aron Dimeny este Serafim, protagonistul, iar in jurul sau vor evolua actori ca Razvan Vasilescu, George Mihaita si Marcel Iures, ca si nume mai cunoscute in teatru, precum Marius Manole sau Ofelia Popii.

Lista filmelor cu potential nu se opreste aici. Igor Cobileanski ar putea lansa comedia cu parfum moldovenesc La limita de jos a cerului, dupa un scenariu de Corneliu Porumboiu, iar Lucian Georgescu debuteaza in film cu Tatal fantoma, in care l-a ales in rol principal pe Marcel Iures. Elemente fantasy va avea si Micul Spartan, primul lungmetraj al lui Dragos Iuga (poti citi mai multe despre film aici), iar comedia sociala Ursul, regizata de Dan Chisu si cu proverbialele stratageme financiare ale unui director de circ drept subiect, ar putea aparea si ea pe ecrane, la mai bine de un an de la terminarea filmarilor. Alte posibile titluri ale anului, de la care nu prea ne asteptam la ceva bun, sunt 53 de ore si ceva si Se cauta o mama, ambele in regia lui Adrian Popovici, sau Tanti, un film al lui Serban Marinescu terminat cu ceva vreme in urma, dar care nu si-a gasit inca distribuitor.
Taguri
nasa , buna ce faci , aurora , loverboy ,
![]() |
Spune-ti parerea despre
Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.